#1  
Old 06-18-2012, 02:44 PM
allniter89's Avatar
allniter89 allniter89 is offline
almost there
 
Join Date: Dec 2005
Location: Crestview, FL
Posts: 1,151
Angry Macrium OMG!!

I have been trying to figure out how to back up everything with Macrium for 2 days now I want to backup bookmarks, files, folders, settings etc.
I've watched numerous tutorials, I've gotten this far (see attachment) and I'm stumped, according to the tutorials I'm supposed to click MSR to backup everything. I dont see and cant find a MSR option.
In the wee hours of the morning I did create a bootable cd but I went to bed after.
Do I use the same cd that I created the bootable cd on to do the backup?
Please, tell me in terms a 4 yr old could understand what I need to do.
Attached Images
File Type: png 2012-06-18_132800.png (80.8 KB, 43 views)
__________________
Windows 8.1, Firefox v32.0.3, Asus Notebook , Avast AV, CC Cleaner, Malwarebytes, Spybot, Spyware Blaster, SuperAntiSpyware, Windows Firewall, WOT
lost in computerland

Reply With Quote
  #2  
Old 06-18-2012, 09:19 PM
allniter89's Avatar
allniter89 allniter89 is offline
almost there
 
Join Date: Dec 2005
Location: Crestview, FL
Posts: 1,151
flash drive/boot cd?

If I put my Macrium backup on a flash drive do I still need a boot cd or will flash drive restore without it?
__________________
Windows 8.1, Firefox v32.0.3, Asus Notebook , Avast AV, CC Cleaner, Malwarebytes, Spybot, Spyware Blaster, SuperAntiSpyware, Windows Firewall, WOT
lost in computerland

Reply With Quote
  #3  
Old 06-18-2012, 09:55 PM
MMFELL's Avatar
MMFELL MMFELL is offline
Retired Computer Techo
 
Join Date: Nov 2003
Location: Sydney. Australia
Posts: 16,663
You still need the boot cd.
__________________
2.67 GHz Intel Core2 Quad 2GB RAM, 150GB + 500GB + 2TB SATA + 1TB Ext, DVD-RW, WinXP Pro (SP3), IE7, Avira, Outpost Firewall, Nero 7, Office XP. Cable. Pics of my Radar & Parrish now retired therapy dogs below.
Google is your friend


Reply With Quote
  #4  
Old 06-18-2012, 10:13 PM
MikeN.
Guest
 
Posts: n/a
Quote:
Originally Posted by allniter89 View Post
If I put my Macrium backup on a flash drive do I still need a boot cd or will flash drive restore without it?
Quote:
Originally Posted by MMFELL View Post
You still need the boot cd.
The boot cd is in case of a major catastrophe where the machine will not boot up because of a bad infection, OS crash etc but the hard drive is still good. You put the cd in, reboot the machine to the cd, go through the restore steps where you have to browse to the image you created on that thumb drive so the thumb drive would need to be in a usb slot so the program can see it.

You can actually restore the machine from Macrium without the cd if you so choose. Open Macrium, click on Restore, it will take you through the steps where you choose the backup you have created on that thumb drive to then restore the machine.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-18-2012, 03:28 PM
Crash Override's Avatar
Crash Override Crash Override is offline
Forum Moderator
 
Join Date: Oct 2002
Location: New York's Capital District
Posts: 6,368
The free edition does not give you the option to choose specific files and folders. You image the entire disk....
__________________
Regards,
Crash Override
Da Rules, Learn 'em and Live 'em!
Mike's free security tools
Registry Cleaners are Unnecessary!!!
Reformatting is your last course of action.
System Restore, Don't use it!
Just because it is on Youtube, does not make it true!
Spes mea in Deo est
Reply With Quote
  #6  
Old 06-18-2012, 03:33 PM
nojmit's Avatar
nojmit nojmit is offline
Still Hanging Around
 
Join Date: Dec 2004
Location: Grandville, MI.
Posts: 3,330
Where are you seeing MSR do you mean MBR?
From the attachment you have there all you need do is click on the next button.
__________________
"Knowing how to think, empowers you far beyond those who only know what to think" - Neil deGrasse Tyson

Tims Computer Specs
Reply With Quote
  #7  
Old 06-18-2012, 03:44 PM
MikeN.
Guest
 
Posts: n/a
Quote:
Originally Posted by nojmit View Post
Where are you seeing MSR do you mean MBR?
From the attachment you have there all you need do is click on the next button.
What he is trying to backup is 29 gb's in size. Would have to be on another drive, external or internal not to a dvd as selected
Reply With Quote
  #8  
Old 06-18-2012, 03:50 PM
Crash Override's Avatar
Crash Override Crash Override is offline
Forum Moderator
 
Join Date: Oct 2002
Location: New York's Capital District
Posts: 6,368
Could use DVD's IF the program supports spanning...8 DVD's would be needed...
__________________
Regards,
Crash Override
Da Rules, Learn 'em and Live 'em!
Mike's free security tools
Registry Cleaners are Unnecessary!!!
Reformatting is your last course of action.
System Restore, Don't use it!
Just because it is on Youtube, does not make it true!
Spes mea in Deo est
Reply With Quote
  #9  
Old 06-18-2012, 03:51 PM
MikeN.
Guest
 
Posts: n/a
Steps to create an image

1. In Macrium click Backup then Create Image. Wizard starts, click Next

2. Select your C drive then Next

3. Select Local Hard Disk which would mean another drive, external or internal. Network if the machine is Networked with other machines through your router

4. Click the Finish button to start the imaging
Reply With Quote
  #10  
Old 06-18-2012, 03:56 PM
force12c's Avatar
force12c force12c is offline
Lost One
 
Join Date: Aug 2002
Location: Tennessee
Posts: 1,141
Macrium requires the use of DVD-RW disks. It will not let you use DVD-R. It told me that itself last week.
__________________
Dell StudioXPS 9000, 24 GB Corsair Vengeance DDR3, EVGA Nvidia GTX560Ti 2GB GDDR5, Outpost Sec. Ste Pro 7.5.2 FF 3.6.28, Seamonkey 2.10.1 Macrium Reflect,Windows 7 Pro 64 bit
.
Reply With Quote
  #11  
Old 06-18-2012, 04:07 PM
Flatiron's Avatar
Flatiron Flatiron is offline
Epic Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Alabama, USA
Posts: 2,797
Image your system with free Macrium - Windows 7 Forums
__________________

Alabama Crimson Tide Football 2011 & 2012 National Champions
Reply With Quote
  #12  
Old 06-18-2012, 04:45 PM
allniter89's Avatar
allniter89 allniter89 is offline
almost there
 
Join Date: Dec 2005
Location: Crestview, FL
Posts: 1,151
Post

Quote:
Originally Posted by force12c View Post
Macrium requires the use of DVD-RW disks. It will not let you use DVD-R. It told me that itself last week.
I guess that is the problem force, all I have is DVD-R.
As far as I'd get in the backup process is shown in the attached, the waiting for device bar popup, the green bar would continue moving with no results that I could see. I've let it run like that for 80 minutes thinking maybe it takes that long to backup.
Attached Images
File Type: png waiting 4 device.png (86.5 KB, 30 views)
__________________
Windows 8.1, Firefox v32.0.3, Asus Notebook , Avast AV, CC Cleaner, Malwarebytes, Spybot, Spyware Blaster, SuperAntiSpyware, Windows Firewall, WOT
lost in computerland

Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2011 WorldStart, Inc